Læserbrev: Det er min første gang, og jeg glæder mig

8. juni 2024
Læserbrev: Det er min første gang, og jeg glæder mig

Indsendt af: Laura Holm, Byrådsmedlem

På søndag den 9. juni står vi over for Europaparlamentsvalget, og da jeg forleden deltog i Folkemødet i Mariager som netop omhandlede fokus på Europa og europæiske tematikker kom jeg i dialog med en gruppe unge kvinder. Jeg fortalte, at jeg netop havde brevstemt på biblioteket, fordi jeg som valgtilforordnet vil være forhindret i at tilgå det påkrævede valgsted, jeg ellers hører til. Jeg sagde lidt henkastet, at de da kunne gøre det samme, for så var de da sikre på at få det gjort.

En af dem sagde, at hun virkelig glædede sig til at stemme at opleve det hele med at gå ind i stemmeboksen og trække forhænget for. Hun havde tidligere været med sin storesøster, og nu syntes hun, at det var så specielt at skulle prøve det selv. Så hun ville ikke brevstemme, for hun vil have hele oplevelsen og sagde, Det er min første gang, og jeg glæder mig virkelig. Og jeg blev simpelthen så overrasket og glad for den samtale. For når man taler om unge og valgdeltagelse, så er det ofte med fokus på, at valgdeltagelsen falder, og at der er mange, som ikke gider at stemme. Og her var der bare én, som fuldstændig afkræftede den tese, og som ligefrem var helt begejstret ved det faktum, at hun heldigvis var nået at fylde 18 år. Så hun kan stemme.

Og det fik mig til at tænke på den første gang, jeg selv fulgtes med min mor op i den lokale hal. Og det var jo særligt. Først at blive instrueret i, hvordan det foregår og dernæst føle ulala, nu gjorde jeg min borgerpligt jeg kan også tydeligt huske det, fordi jeg ikke havde prøvet det før, og jeg følte mig utrolig voksen. Måske kan I genkende det?

For at stemme for første gang er en slags milepæl på højde med at kunne tage kørekort og være myndig. Det er ikke kun et udtryk for vores individuelle holdninger og værdier, men også en handling, der viser, at vi tager ansvar for vores fælles fremtid og tilkendegiver, hvad vi tror på. Det er en måde at sige: “Jeg er her, og jeg har en stemme, der skal høres.”

Europa-Parlamentet har indflydelse på mange aspekter af vores hverdag – fra fx miljølovgivning til uddannelsesmuligheder, barsel og økonomiske forhold. Ved at deltage i valget er vi med til at påvirke, hvilken retning Europa skal bevæge sig i.

God valgdag til alle unge og til alle os, der har gjort det et par gange eller tre. Jeg håber, I glæder jer lige så meget som den unge glade kvinde, jeg mødte. Hun manifesterede i hvert fald lige, hvilket privilegie det egentligt er at stemme.